Що таке точність в аналізі? Як вона розраховується?

Кожен Аналіз партії показує вам оцінку точності та класифікує усі ваші ходи. Але як визначається точність та класифікація?

Точність вимірює, наскільки ваші ходи збігаються з оптимальними відповідями за оцінками комп'ютерної програми. Чим ближче ви до 100%, тим більше 'безпомилково' з точки зору двигунця граєте.

Оцінка точності гри на Chess.com вітепер базується на "CAPS2", покращеній версії оригінального алгоритму Chess.com "CAPS" (Computer Accuracy Precision Score - оцінка точності комп'ютерної гри).
Ходи, як і раніше, порівнюються із найкращими рекомендаціями двигунця, але математика, за якою вони обчислюються, змінилася. Чому? Ну, більшість шахістів - навіть із низьким рейтингом - роблять багато найкращих ходів!
Раніше CAPS (v1) намагався створити діапазон від 0 до 100 в межах нормального діапазону людського гравця. Таким чином, набравши, можливо, 40% "найкращих" ходів, що є дуже низьким показником, в CAPS дорівнювало однозначним цифрам. І, набравши дуже велику кількість "найкращих" ходів, але не зігравши досконало, часто отримували 99.9 балів за шкалою CAPS, навіть якщо партія була розіграна не ідеально.
Це змушувало деяких людей відчувати себе погано (у низьких балах) і призводило до звинувачень у шахрайстві (у високих балах). Нові оцінки точності, засновані на CAPS2, відтворюють відчуття, які виникають при оцінюванні на шкільному тесті. 
Ви помітите, що більшість балів тепер знаходяться в діапазоні від 50 до 95, що дає більш інтуїтивне розуміння того, наскільки точно ви грали у вашій партії. 
На зображенні нижче показані оцінки точності від CAPS та CAPS2 для гравців із рейтингом від 1000 до 1500.

Малюнок 1: Показники точності для гравців з рейтингом від 1000 до 1500.